Instagram takipçi satın al
Faydalı BilgilerListeler

Psikiyatri nedir? Ne iş yapar?

istanbul temizlik şirketi

Psikiyatri nedir?

Psikiyatri nedir?

Psikiyatri en kısa tanımı ile ruhve sinir hastalıklarının, insanlar üzerinde oluşturduğu olumsuz tavır ve tutumlarını inceleyen, konu hakkında onlara sağlık hizmeti suna bir bilim dalı olarak tanımlanabilir.

Aslında psikiyatrinin sadece insanlara karşı, pozitif ruh sağlığı sağlama kapsamında sunulan hizmetin bir tıp dalı olarak tanımlanması doğru olmamaktadır. Bunun yanı sıra insanı anlama sanatı olarak bilinen psikiyatri, pek çok insanın aldığı hizmet sayesinde rahatlamasına ve hayata daha olumlu bir şekilde bakmasına olanak sağlamaktadır. Elbette ki bazı diğer bilim dalları ile de yakından ilişkisi bulunurken, sosyoloji, felsefe ve sanat gibi alanları da kapsadığı bilinmektedir.

Pek çok kişi, psikiyatri dendiğinde, kendini çok olumsuz bir vaka olarak görmektedir. Şüphesiz ki bu yanlış bir düşüncedir. Elbette ki bazı dönemlerde, insanlar,kendi sorunlarını kendi imkânları ile çözüme ulaştıramayabilir. İyi birdinleyici ve yorumlayıcı gereksinimi duyulurken, hiçbir zaman bu dalın, insanların ne kadar zorda olduğunu ya da sinirli, uyumsuz olduğunu ortaya koymak gibi bir amacı yoktur. Sadece, insanların tavırlarına saygılı, anlayış çerçevesi içerisinde yaklaşan yetkililerinin bulunduğu ve sorunların en hafif şekilde nasıl ortadan kaldırılacağı konusunda verilebilecek bir destek olarak tanımlanması doğru olabilir.

Hasta doktor ilişkisi

Yine pek çok kişi, sorunlarını dile getirmekten kaçınırken, hasta – doktor gizliliğinin bulunmasını bilmesi daha rahatlatıcı olacaktır. Elbette ki çocukluğunuzdan yetişkinlik çağınıza kadar sizleri sorunlara sürükleyen pek çok etken bulunurken, çıkmaz bir sokağa girmektense, psikiyatri dalı kapsamında yetkililerinden destek almak, onlara yaşadıklarınızı en iyi şekilde ve net olarak anlatarak, rahatlık sağlayabilirsiniz. Böylelikle yaşadıklarınızdan dolayı tavır ve tutumlarınızın neden değiştiği ortaya koyularak, bu konuda bir tedavi uygulaması başlatılabilecektir.

Doktorun tanı koyması

Psikiyatri bölümünde doktorun kişi hakkında tanı koyabilmesi için, elbette ki görüşmeler çok büyük bir öneme sahip. Hiçbir seans atlanmamalı ve düzenli bir şekilde görüşmelere gitmek gerekmektedir. Hastanın duygu ve düşüncelerini muayene sürecinde analizeden doktor, davranış ve duygularının nasıl bir tepki oluşturduğu konusunda testleri de tamamlayarak, sistematik bir biçim de gözden geçirmesi ve değerlendirmesi gerekmektedir. Bu tanılar ile birlikte, yaşanılan durumum derecesi ortaya koyularak, psikiyatrik ölçekler ile birlikte bazı durumlar ve kişiler için, bazı muayene teknikleri de kullanılacaktır. 

Bunlar arasında iseşunlar yer alır.

  • Bilgisayarlı tomografi
  • Manyetik rezonans görüntülemesi ( MR )
  • EEG
  • Diğer test ve analizler

Hizmetler ve sağlık kuruluşları

Bu hizmetlere sahip olabilmek için özel ya da devlet kuruluşları kişilere yardımcı olabilecektir. Elbette ki bu seçim, bütçenize ve psikiyatri uzmanının profesyonelliğine göre değişiklik gösterebilecektir. Eğer ki bütçenizi aşacağı düşüncesi var ise budurumda devlet hastanelerinden de destek alabilmeniz mümkündür. Yine bütçenizi aşmayacağı düşüncesi var ve özel bir kuruluştan destek almak istiyorum diyorsanız, özellikle büyükşehirlerde bu konuda uzman doktorlar, kişilere profesyonel desteklerini ve hizmetlerini sunmaktadır. Gerekli merkez ve doktor araştırmalarınızı yaparak, kendinize uygun olan bir seçim yapabilir, sorunlarınızı dile getirebilir ve davranış ve tutumlarınızın derecesini, aldığınız destekler ile birlikte ortaya koyabilirsiniz.

İlginiz Çekebilir

Murat Dere

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İktisat Bölümünü bitirdikten sonra çeşitli alanlarda çalıştıktan sonra kendimi ekonomi ve siyaset konusunda geliştirdim. Bu konularda severek ve tarafsız olarak okuyuculara haberler paylaşmaya çalışıyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu