Instagram takipçi satın al
Doğa - ÇevreListeler

Dünyanın En İlginç Gölleri

istanbul temizlik şirketi

1. Büyük Prizmatik Kaplıca, ABD

Büyük Prizmatik Kaplıca, ABD

90 metre çapa ve 50 metre derinliğe sahip devasa kaplıca Yellowstone Milli Parkı’nda yer almaktadır. Göl içerisinde bulunan fazla miktarda mineral ve bunlarla beslenen bakteriler yüzünden gölün rengi çok değişik gözükmektedir. Suyun sıcaklığı ise 87 dereceye kadar çıkmaktadır.

2. Benekli Göl, Kanada

Benekli Göl, Kanada

İçerisinde bol miktarda sülfat barındıran bu gölde bir miktar gümüş ve titanyumda yer almaktadır.  Fotoğrafta yer alan çember şekilleri ise yaz aylarında gölde buharlaşma fazla olduğunda ortaya çıkmaktadır. Bu göldeki tuzlar Birinci Dünya Savaşı‘nda patlayıcı yapımında da kullanılmıştır.

3. Retba Gölü, Senegal

Retba Gölü, Senegal

Bu pembemsi göl içerisinde normalden çok daha fazla miktarda tuz bulundurduğu için su üstünde kalması çok kolaydır. Tuz ihtiyacı için kullanılan göl, rengini ise tuzlu suları seven bir çeşit mikro yosunlardan almaktadır.

4. Cano Cristales, Kolombiya

Cano Cristales, Kolombiya

Birbirinden farklı su yosunları ve dönemsel bitkiler sayesinde Eylül ve Kasım aylarında gölün rengi yukarıdaki gibi olmaktadır. Bu harika güzellik ülkede yaşanan gerilla savaşları nedeniyle uzunca bir süre turistlerin ziyaretine kapalı tutulmuştur. 

5. Kaynayan Göl, Dominik Cumhuriyeti

Kaynayan Göl, Dominik Cumhuriyeti

Morne Trois Milli Parkı’nda yer alan göl, adını gölün tabanında yer alan çatlaklardan dışarı çıkan sıvı lavlar yüzünden kaynamasından almaktadır. Yani gerçekten de sürekli kaynamaktadır.

6. Salar de Uyuni, Bolivya

Salar de Uyuni, Bolivya

Dünyanın en büyük tuz gölü olan Salar de Uyuni, 10 bin km kareden daha büyük bir yüz ölçümüne sahiptir. Yağmurun çok yağdığı dönemlerde etrafında bulunan diğer göllerden taşan sular bu ovayı basar ve ortaya görenleri kendine hayran bırakan görüntüler çıkar.

Bölge tuzun yanında çok önemli lityum kaynaklarına da sahiptir.

7. Pamukkale, Türkiye

Pamukkale, Türkiye

UNESCO dünya mirasları listesinde yer alan Pamukkale travertenleri içerisi turkuaz renkte suyla dolu bir çok terastan oluşmaktadır. Antik Roma zamanlarında da önemli yeri olan bir şehirdi.

8. Loktak Gölü, Hindistan

Loktak Gölü, Hindistan

Hindistan’da bulunan Loktak gölünün içerisinde çember şeklinde gözüken bitkiler ve toprak yer almaktadır. Büyük bir hidroelektrik santraline su sağlayan bu göl ayrıca nesli tükenme tehlikesi olan bir çok hayvana da ev sahipliği yapmaktadır.

9. Kelimutu Krater Gölü, Endonezya

Kelimutu Krater Gölü, Endonezya

Kelimutu yanardağının tepesinde bulunan ve bir birinden farklı renklerde üç gölden oluşmaktadır. Krater içerisinde göllerin renkleri mevsime göre yeşil, siyah, mavi, kırmızı, beyaz ve kahverengi olarak görülmektedir. Diğer bir ilginç bilgi ise bu 3 gölün sıcaklıkları ve kimyasal yapıları da bir birinden farklıdır.

10. Şampanya Gölü, Yeni Zelanda

Şampanya Gölü, Yeni Zelanda

Bir bardak şampanya da olduğu gibi bu göl üzerinden de sürekli karbondioksit kabarcıkları yükselmektedir. Tahmini olarak 900 yıl önce oluştuğu düşünülen kaplıcanın içerisindeki suyun sıcaklığı 74 dereceye kadar çıkmaktadır. Göl içerisinde zengin silika ile birlikte arsenik ve antimon sülfürde içermektedir.

Gölün etrafındaki kayalıklarda bir miktar cıva, altın, talyum ve gümüş birikintileri yer almaktadır.

İlginiz Çekebilir

Serap Yılmaz

Magazin ve ünlüleri yakından takip eden yazar, Türkiye ve dünya gündeminde yaşanan magazinsel olayları okuyuculara aktarıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu