Instagram takipçi satın al
Faydalı BilgilerListeler

Çocuklarda Dikkat Eksikliği Ve Hiperaktivite Bozukluğu

istanbul temizlik şirketi
Çocuklarda Dikkat Eksikliği Ve Hiperaktivite Bozukluğu

1- Dikkat Eksikliği

Dikkat eksikliği çocuğun her hangi bir işe odaklanma süresinin olması gerekende daha kısa olmasıdır. Çocuk herhangi bir işe odaklanmakta zorluk yaşar. 5-7 yaş arasındaki çocukların olması gereken dikkat süresi 15-20 dakika iken dikkat eksikliğine sahip çocukların dikkati bir kaç dakika hatta bir kaç saniye içinde dağılabilir. Uğraştıkları işten ya da bir oyundan hemen sıkılırlar.

2- Hiperaktivite Bozukluğu ve Dürtüsellik

Hiperiktivite ve dürtüsellik problermi olan çocuklar ise sürekli hareket halindedirler ve fiziksel etkinlik sergilerler. Dürtüselliklerini kontrol edemezler ve harekete geçmeden önce düşünmezler. Aileler genelde bu çocuklara şımarık etiketi yapıştırarak problemi görmezden gelirler. Hiperaktivite görülen çocuklarda dikkat eksikliği de eşlik eder. Dikkat eksikliği problemi tek başına gözlemlenebilirken hiperaktivite bozukluğunun yanında dürtüsellik ve dikkat eksikliği de görülür. Genelde aileler tarafından fark edilmesi zordur ve bu problemleri yaşayan kişiler yetişkinlik dönemlerinde de dürtüselliklerini biraz da olsun bastıra bilseler de dikkat eksiklikleri devam eder.

Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğunun oluşumunda annenin hamilelik sırasında ya da öncesinde sigara ya da alkol kullanması, düşük doğum ağırlığı olası nedenler arasındadır. Ayrıca bu bozukluğun kalıtsal olma ihtimalide göz önünde bulundurulmaktadır Tedavisi kalıcı bir tedavi olmasa da vardır. Psikoterapi ile uzun vade de bir davranış yönetimi ile bu sorunun üstesinden gelinebilir ya da psikiyatrları yazdığı kırmızı reçeteli uyaranlarda dikkat eksikliğinin çözümleri arasındadır. Bu ilaçlar sadece belli bir süreliğine dikkati artırmaktadır. İlacın etkisi geçtiğinde çocukların tekrar dikkat süreleri kısalır. Bu nedenle hayat boyu kullanmak zorunda kalabilirler. Ancak dikkat eksikliği için kullanılan Ritalin, Concerta gibi uyarıcı ilaçların uzun vadedeki olumsuz etkilerinden dolayı fazla önerilmemektedir.

İlginiz Çekebilir

Murat Dere

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İktisat Bölümünü bitirdikten sonra çeşitli alanlarda çalıştıktan sonra kendimi ekonomi ve siyaset konusunda geliştirdim. Bu konularda severek ve tarafsız olarak okuyuculara haberler paylaşmaya çalışıyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu