Instagram takipçi satın al
Faydalı BilgilerListeler

Böbrek Taşı Neden Oluşur, Nasıl Düşürülür, Böbrek Taşının Tedavisi

istanbul temizlik şirketi

Böbrek Taşı Neden Oluşur

Böbrek Taşı Neden Oluşur

Böbrek taşı düşürmek çok sancılı ve acılı bir süreçtir. Taş kelimesi kişilerde sanki dışarıdan bir cismin böreklere girdiğini düşündürse de böbrek taşı aslında vücutta normal seviyelerde bulunan maddelerin zamanla sertleşmesidir. Ürik asit, kalsiyum, oksalat gibi maddelerin idrarda fazla miktarda bulunması zamanla böbreklerde sertleşen maddelere neden olur. Vücutta bulunan bu maddelerin tam olarak atılmaması böbreklerde tıkanıklığa neden olur.

Böbreklerimiz vücudumuzun filtre görevi görmektedir ve idrar yollarımızdan vücudumuza zarar veren maddeler ve toksinlerin dışarı atılmasını sağlar. Ancak bazı durumlarda vücudumuzda bulunan bu maddeler böbreklerde birikebilir İşte bu birikmeye böbrek taşı denilmektedir.

İdrarda biriken kalsiyum, ürik asit, kalsiyum ve fosfat gibi maddelerin birikmesi ve katılaşması sonucu böbrek taşı oluşur. Ancak bu maddelerin sertleşmesine yol açan bazı nedenler vardır. Az su tüketmek, genetik yapı, aşırı tuz tüketimi gibi nedenler böbrek taşlarının oluşumunun başlıca nedenleri arasındadır.

Böbrek taşlarının oluşması çok ağrılı sancılara neden olur. Özellikle idrar yoluna doğru hareket eden taşlar dayanılmaz böbrek ağrıları oluşmasına neden olur. Eğer taş küçükse ve idrar yoluna indiyse ağrı daha az acılı olurken daha büyük böbrek taşlarının neden olduğu ağrı fazladır. Böbrek taşı kişiyi rahatsız eden yaşam kalitesini düşüren bir rahatsızlıktır ve tedavi edilmesi gerekir. Tedavisi mümkün olan böbrek taşının ağrısı da oldukça acılıdır. Peki böbrek taşı neden olur, böbrek taşı oluşmasının nedenleri nelerdir? Böbrek taşının oluşmasına neden olan farklı faktörler vardır.

Kalsiyum; Böbrek taşlarının oluşmasında en önemli neden; böbreklerdeki kalsiyum kümelerinin oluşturduğu kalsiyum taşlarıdır. Kalsiyum kümeleri bölünerek böbrek taşı formunu alırlar ve bu taşlar idrar yoluna ilerler. İşte idrar yollarından inemeyen bu kalsiyum birikintileri böbrek taşlarının en temel sebebidir.  Çok yüksek kalsiyum destekli beslenmek tek başına böbrek taşı oluşumuna neden değildir. Yapılacak doktor kontrolleri doğrultusunda eğer dışarıdan alınan kalsiyum ve D vitamini takviyesi var ise azaltılabilir.

Oksalat Zengini Besinler; Böbrek ve idrardaki kalsiyum birikmesi böbrek taşına neden olur ve bu esnada oksalat bileşenleriyle karışırlar. Oksalat fazlalığı da bu durumu tetikler. Çikolata, pazı, pancar, bazı bitki çayları oksalat bileşeni açısından zengindir Eğer böbrek taşı şikayeti yaşıyorsanız bu besinlerin aşırı tüketilmemesine dikkat etmelisiniz.

Genetik Yapı; Böbrek taşı oluşmasına neden olan bir diğer faktör ise genetik yapıdır. Ailesinde ya da yakınlarında böbrek taşı rahatsızlığı olan kişilerde böbrek taşı görülme olasılığı vardır. Eğer böyle bir risk taşıdığınızı düşünüyorsanız bol su tüketmeli ve dengeli beslenmeye özen göstermelisiniz.

Enfeksiyon; İdrar yollarında enfeksiyon oluşması ve bunun sık sık tekrar etmesi böbrek taşı oluşumunu tetikler. İdrar yollarındaki enfeksiyona neden olan idrarın amonyak seviyesini arttırır İdrardaki amonyak oranın yükselmesi ise böbrek taşına yol açabilir. Ayrıca tiroid rahatsızlıklar ve bazı metabolizma hastalıkları da böbrek taşı oluşumunu tetikler.

Cinsiyet ve Yaş Durumu; Böbrek taşı rahatsızlığı için yaş ve cinsiyet faktörü temel nedenler arasında değildir. Ancak Böbrek taşı rahatsızlığı yaşayanlar daha çok 50 yaş üzerindeki erkeklerdir.

Su Tüketimi; Su tüketmek sağlığımız için çok yararlıdır. Gün içinde su içmek böbrek sağlığı içinde oldukça faydalıdır. Günde 2 litre su içmek vücuttaki fazla maddelerin ve toksinlerin de atılmasını sağlar. Az su içmek böbrek taşı oluşumu riskini de arttırır.

Böbrek Taşı Nasıl Düşürülür?

Böbrek taşı düşürmek için farklı yöntem ve tedaviler kullanılır. Ancak dikkat edilmesi gereken nokta böbrek taşının büyüklüğü ve böbrek taşına neden olan faktördür. Böbrek taşı düşürürken en büyük yardımcılardan birisi bol su içmektir. Yürüyüş ve egzersiz yapmak, sağlık ve dengeli beslenmek, tuzlu gıdaların tüketiminden kaçınmak böbrek taşı düşürürken dikkat edilmesi gereken hususlardır.

Oksalat içeren besinlerin tüketimine de dikkat edilmelidir. Bunlar; Pancar, ıspanak, çikolata, pazı ve kuru yemişlerdir.

Maydanoz Kürü; Maydanozun idrar söktürücü ve toksin atıcı özelliği vardır. 1 litre kaynamış suyun içine birkaç demet maydanoz eklenir ve 5-8 dakika demlenmesi için beklenir. Elde edilen maydanozlu su gün içinde bardak bardak içilir.

Böbrek Taşının Taşının Tedavisi

Böbrek taşı büyüklüğü ve nedenleri böbrek taşı tedavisinde en belirleyici hususlardır. Örneğin küçük böbrek taşları için bol su içmek böbrek taşının düşmesi için yeterli olurken daha büyük böbrek taşları için ilaç tedavisi ya da cerrahi müdahale yani taşların kırılması gerekebilir. Bu tedavi yöntemlerine doktorunuz karar vermektedir.

Böbrek taşının büyüklüğü tedavide belirleyicidir ve eğer büyük bir  taş ise taşın bölünmesini sağlayacak ilaç tedavisine başlanır.

Böbrek Taşı Ameliyatı

Büyük bir böbrek taşı ise vücuttan ilaç tedavisi ile atılamıyorsa böbrek taşı ameliyatı uygulanır. Böbrek taşı ameliyatında taşlar kırılarak atılması sağlanır. Ya da böbreğe yakınlaşmış daha büyük taşlar içinse taşlar endoskopi yöntemiyle alınır.

İlginiz Çekebilir

Murat Dere

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İktisat Bölümünü bitirdikten sonra çeşitli alanlarda çalıştıktan sonra kendimi ekonomi ve siyaset konusunda geliştirdim. Bu konularda severek ve tarafsız olarak okuyuculara haberler paylaşmaya çalışıyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu