Instagram takipçi satın al
HaberlerListeler

YouTube SEO Nasıl Yapılır?

istanbul temizlik şirketi

YouTube Kanal Optimizasyonu Nasıl Yapılır?

Video ya da video sitesi denince hemen hemen herkesin aklına YouTube gelmektedir. Dünya genelinde milyarlarca kullanıcısı olan YouTube bu popülerliği ile Google’dan sonra ki en büyük ikinci arama motoru olarak internet dünyasındaki yerini almıştır. İlk başta yola video paylaşım sitesi olarak çıkan YouTube, sahip olduğu benzersiz içerikler, barındırdığı özellikler ile dünyanın en büyük ikinci arama motoru olmuştur.

YouTube, ilk kullanıma başlandığı zamanlarda sadece videoların yüklenerek başka insanlar ile paylaşılmasını sağlayan bir mecraydı. Şimdilerde ise; haber, spor, sinema, siyaset, müzik, medya hatta özel ve resmi kurumların bile yoğun olarak kullandığı bir aracı kanal haline gelmiştir. Dev bir arşiv olan bu mecrada, canlı yayınlar yapılabilen bir kanal, interaktif videolar, eğlence, eğitim, sanat, kişisel içerik ve benzeri kısacası aklınıza gelebilecek her şey mevcut.

İnsanlara görsel ve işitsel olarak hitap etmenin en kolay yolu şüphesiz videolardır. YouTube’da bu anlamda insanların aradıklarına ulaşmasını sağlayan en kolay yollardan biridir. Ayrıca YouTube geniş kitlelere hitap edebileceğiniz ve geçmiş tecrübelerinizi kullanarak aktarım yapabileceğiniz bir platformdur. Görsel ve işitsel olarak iletişimde ve etkileşimde bulunulabiliyor olması YouTube’un en büyük avantajıdır. Bu sayede YouTube, firma ve markalarında görsel ve işitsel anlamda kullanıcıya ulaşabilecekleri en büyük güç haline gelmiştir.

YouTube videolarınız için yapılması gereken SEO çalışmalarını anlatmadan önce YouTube kanalınızın ve videolarınızın optimizasyonu için yapılması gereken çalışmalardan bahsetmek gerekir. Sonuç itibariyle bir bütünlük elde edip, en iyi sonuca ulaşabilmeniz için yapacağınız çalışmalarda aşama aşama ilerlemeniz en sağlıklı tercih olacaktır.

Kaynak: YouTube SEO Nasıl Yapılır?

YouTube SEO Nasıl Yapılır?

YouTube Kanalının ve Videoların Optimize Edilmesi

Videolarınızı YouTube’a yüklerken gerekli olan düzenlemeleri ve ayarlamaları yapmanız izleyicilerin sizden ve videonuzdan memnun kalma olasılığını arttıracaktır. Sonuçta eksiksiz ve kusursuz hizmet veremeye çalışmak en önemli durumlardan biridir. Olabildiğine açık, anlaşılır ve şeffaf bir hale bürünmek size artı değer katacaktır. Videolarınızın izleyiciler tarafından beğenildiğini ve popülerliğinin arttığını düşünün. Bundan sonraki evrede videolarınızı izleyen kullanıcılar, kanalınızı da merak edip ziyaret edebilir. Kanalınıza giren izleyiciler genel olarak göz gezdirdiklerinde acaba sayfanızdan memnun kalacak mı? İşte bu konudaki soru işaretlerini gidermek için YouTube optimizasyonu için yapılması gerekenler:

YouTube SEO Nasıl Yapılır?

YouTube sayfanızda Profil ve Kanal Resmi Kullanın

Kanalınızı ziyaret eden kullanıcıları ilk olarak profil resminiz ve kanal resminiz ile karşılamanız sizin için olumlu bir imaj yaratacaktır. Aksi durumda profil resminizi ve kanal resminizi göremeyen kullanıcıların aklında sizinle ilgili soru işaretleri oluşabilir. Çünkü bazı kullanıcılar kanalın gerçekten size ait olup olmadığı konusunda emin olmak ister. Profil ve kanal resminin olması hem bu açıdan hem de kanalın görsel çeşitliliği açısından öneme sahiptir.

Kanal Açıklamanızı Yazın

Kanalınıza ait açıklama, misyonunuzu ve içeriğinizi en iyi şekilde özetleyecek durumda olmalıdır. Çok aşırıya kaçmadan ideal uzunlukta ve açık, anlaşılır cümleler ile açıklamanızı oluşturmanız doğru olacaktır. Kanal açıklamasının boş bırakılması ya da çok uzun olması kanalın görünürlülük durumuna etki etmektedir. Ayrıca tavsiyemiz, kanal açıklamanızı ‘meta keyword’ mantığından sıyrılmış bir şekilde ve 140 ile 160 karakter uzunluğunda olacak şekilde yazmanız kanalınızı daha şık gösterecektir.

Sosyal Medya Hesaplarınıza Yer Verin

Sosyal medya hesaplarınızı kanalınızın ‘hakkında’ bölümüne eklemeniz size artı katacaktır. Hakkında bölümünde yer alan ‘özel bağlantılar’ kısmından sosyal medya hesaplarınızı kanalınıza ekleyebilirsiniz.

Video Oynatma Listeleri Oluşturun

YouTube’a yüklediğiniz videoları, benzer içeriğe ve niteliğe sahip diğer videolarınız ile gruplandırarak oynatma listesi oluşturmanız kullanıcı deneyimlerini arttıracaktır. Yapacağınız bu yöntem ile hem kullanıcılara kolaylık sağlamış olacak hem de kullanıcıların daha fazla videonuza erişmesini sağlamış olacaksınız.

Videolarınız İlgi Çekici ve Güzel Olsun

Hazırlayacağınız videoların mümkün olduğunca ilgi ve dikkat çekici olmasına özen gösterin. İnsanlarda merak uyandıracak, onların dikkatini çekecek hatta izleyenlerin paylaşmasını tetikleyecek videolar hazırlamanız izlenme sayılarınızı arttıracaktır. Bu konuda neler yapılabilir sorusunun cevabını yapacağınız araştırma ve analizler ile siz belirleyebilirsiniz. Bu konuda önemli olan nokta kopya içeriklerden uzak durmak ve aynı konuya ait diğer videolardan farklı yöntemler kullanarak içerik oluşturmaktır.

YouTube SEO Nasıl Yapılır?

Videonuzun Çözünürlüğüne Önem Verin

Görsel kalitesi her zaman kullanıcıların dikkat ettiği en önemli hususlardan biri olmuştur. Kalitesi yüksek fotoğraflar, videolar, ses dosyaları emsallerine göre tercih edilme konusunda büyük farklar yaratmaktadır. Video araması yapan kullanıcı aynı içeriğe ait biri normal diğeri yüksek çözünürlüklü iki farklı sonuçla karşılaştığında yüksek kaliteli olanı tercih etmektedir. İnternet ile ilgili bazı özel durumlar hariç kullanıcılar göz zevkine en iyi hitap edecek seçeneği tercih etmektedir. Bu yüzden videolarınızı oluştururken yüksek çözünürlük kalitesine sahip olacak şekilde oluşturmanız sizin yararınıza olacaktır.

YouTube tarafından desteklenen çözünürlük kalite değerleri ise şunlardır; 2160p (4k), 1440p (2k), 1080p, 720p, 480p, 360p, 240p ve 144p’dir.

Ayrıca video kalitesini belirleyen bir diğer kıstasta görüntünün akıcılık durumudur. Bu konuda da YouTube öncü bir platformdur. Çünkü YouTube saniyede 60 kare ile çekilmiş olan videoları oynatabilmektedir. 60 fps olarak ifade edilmekte olan bu durum, videoların daha akıcı izlenmesine olanak vermektedir.

Videonuza Özel İsim Verin

Videonuzu YouTube’a yüklerken, videonuza ait dosya ismini belirlediğiniz anahtar kelimeleri içerecek şekilde oluşturun.

YouTube SEO Nasıl Yapılır?

Yükleme Ekranındaki Alanları Dikkatli Doldurun

Videonuz hazırlandıktan sonra sistem üzerinden yükleme işlemini gerçekleştireceksiniz. Video yüklemesi yaparken karşınıza videonuz ile ilgili bilgileri girmeniz gereken alanlar çıkacaktır. Bu bölüm ‘Temel bilgiler’ ve ‘gelişmiş ayarlar’ olarak iki kısımdan oluşmaktadır. Buradaki ilgili yerlerin hepsini eksiksiz, doğru ve tam olarak doldurmalısınız. Çünkü bu alanı doğru kullandığınız takdirde videonuzdan alacağınız performans olumlu yönde olacaktır. Bahsettiğimiz alana ilişkin kısımları altta yer alan görsellerimiz üzerinden inceleyebilirsiniz.

YouTube SEO Nasıl Yapılır?

Videonuza Ait Görünüm ve Paylaşım Seçeneklerini Dikkatli Seçin

YouTube’a yükleyeceğiniz videoların kimler tarafından görüntülenebileceğini belirleme olanağınız vardır. Bu konuda YouTube sizlere ‘Herkese Açık, Liste Dışı ve Özel’ olarak üç ayrı seçenek sunmaktadır. Bu seçeneklere bakacak olursak;

Herkese Açık: Videonuzun arama sonuçlarında görünür olmasını sağlayan seçenektir. Yani kullanıcı tarafından yapılan aramalarda sizin videonuzda listelenmektedir.

Liste Dışı: Bu seçeneği işaretlerseniz, videonuz arama sonuçlarında listelenmez. Sadece izleme linki bulunan kullanıcılar sizin videonuzu izleyebilir.

Özel: Bu seçeneği işaretlediğiniz takdirde, videonuzu sizden başka kimse görüntüleyemez ve izleyemez.

Videoların görünürlük seçeneklerini yükleme sırasında ya da yükledikten sonra değiştirebilmeniz mümkündür.

Video görünürlük ayarlarının haricinde videonuzun başka sitelere yerleştirilmesi ya da yerleştirilmemesi konusundaki seçenekleri de ayarlayabilme şansınız vardır. Video yükleme kısmında ‘Dağıtım seçenekleri’ altında yer alan ‘Yerleştirmeye izin ver’ seçeneğini seçerseniz videonuz kullanıcılar tarafından kendi sitelerine eklenebilir. Eğer yerleştirmeye izin vermezseniz videonuz başka web sitelerde izlenemeyebilir. Video yerleştirme seçeneğinin açık olması videonuzun izlenme oranını arttırıcı bir faktördür.

YouTube SEO Nasıl Yapılır?

Önizleme (Küçük Resim) görselinizi seçin

Videonuzu YouTube’a yüklediğiniz alanda, ‘Temel bilgiler’ sekmesinin olduğu bölümde “video küçük resimleri” alanı bulunmaktadır. Bu alan içerisine videonuzdan rast gele seçilmiş üç ayrı görsel eklenmektedir. Sizde bu üç seçenekten birini seçebilirsiniz. Buraya eklediğiniz görsel videonuzun ilk bulunduğunda görünen resimdir karesini temsil etmektedir. Eğer YouTube’da doğrulanmış hesaba sahipseniz bu alana kendinize özel bir görüntü ekleyerek, video küçük resmini bu şekilde seçebilirsiniz. Seçeceğiniz küçük resmin olabildiğince videonuz ile alakalı ve dikkat çekici olmasına önem gösterin. Çünkü kullanıcılarda oluşacak ilk izlenimler etkili olmaktadır.

Açıklayıcı Notlar ve Kartlar Oluşturma

Videonuza açıklayıcı notlar ve kartlar eklemeniz, videonuzu anahtar kelime bakımından zenginleştirmektedir. Bu notları video içerisinde istediğiniz bir zaman dilimine ekleme şansına sahipsiniz. Burada dikkat etmeniz gereken nokta, ekleyeceğiniz notların çok uzun olmaması ve tüm ekranı kaplamamsıdır. Bu oluşturulacak notların içerisine isterseniz çeşitli linklerde verebilirsiniz. Böylelikle başka videolarınız arasında birbirine link bağlantısı verebileceğiniz gibi, video üzerinden varsa bir diğer kanalınıza ya da web sitenize link verebilme imkanına sahip olursunuz.

Açıklayıcı notlar ve kartlar, YouTube’da video izlerken hepimizin karşılaştığı bir durumdur. İzlediğiniz video ekranında kendiliğinden ortaya çıkan ve çeşitli bilgilerin yer aldığı alanlardır. Kimi zaman ufak notlar halinde karşılaştığımız bu kutucuklar kimi zaman tam ekran şeklinde karşımıza çıkmaktadır. Kendiliğinden belirli bir süre sonra kapanan bu kutucukları isterseniz kendinizde kapatabiliyorsunuz.

YouTube SEO Nasıl Yapılır?

Altyazıları İhmal Etmeyin

Oluşturduğunuz ve YouTube’a yüklediğiniz videoların dünyanın çeşitli yerlerinde olan ve farklı konuşma diline sahip insanlar tarafından da izlenebileceğini unutmayın. Ayrıca işitme engelli insanların olduğunu da aklınızdan çıkarmayın. Bu yüzden videolarınızda ‘altyazı’ oluşturmaya özen gösterin. Altyazılar hem videonuzun hem de vermek istediğiniz mesajların daha iyi anlaşılmasını sağlayacaktır. Ayrıca izlenme sayısına da olumlu katkı sağlayacaktır. Videolara altyazı ekleme konusunda YouTube’un yardım sayfasında gerekli yönlendirmeler ve açıklamalar bulunmaktadır. Bu alan sayesinde kolaylıkla videolarınıza istediğiniz dillerde altyazı ekleyebilirsiniz.

Tüm bu eşsiz özelliklerinden dolayı videolarınızın YouTube’da ve arama motorlarında bulunabilir olması ve popüler olabilmesi adına yapılması gereken bir takım SEO çalışmaları vardır. Bu açıdan YouTube’da, Google gibi SEO çalışmaları söz konusu olunca dikkatli olunması gereken bir platform haline gelmiştir. Peki, YouTube’da SEO çalışmalarını nasıl gerçekleştirebilirsiniz?

YouTube SEO Nasıl Yapılır?

Youtube SEO Çalışmaları Nasıl Yapılır?

SEO YouTube çalışması yaparken dikkat etmemiz gereken belli başlı hususlar vardır. Bu önemli kriterleri beş ana başlık altında toplamak gerekirse bunlar sırasıyla aşağıdaki gibidir

Video Başlığı Kullanımı (Title)

Videonuz için seçeceğiniz başlık iki açıdan önem taşımaktadır. İlk olarak, videoda kullanacağınız başlık YouTube’un videonuzu hangi aramalarda göstereceğini belirlemektedir. Bir diğer önemli durum ise izleyicilere ulaşabilme konusudur. Videonuzda kullanacağınız konuya ilişkin ilgi çekici başlıklar, size daha fazla izleyici kazandıracaktır. Bu da videonuzun popüler olma durumunu pozitif olarak etkileyecektir. Video başlığı oluştururken kullanılan karakter sayısına dikkat etmekte de fayda var. Başlık oluştururken önerilen karakter sayısı 50’dir. YouTube bu konuda üst sınırı 100 karakter olarak belirlemiştir. Ancak 50 karakteri aşan başlıklarda YouTube tarafından ‘başlığınız çok uzun gözüküyor’ gibi bir uyarı yapılmaktadır. Bu bakımdan bu konuya da özen göstermenizi tavsiye ederiz.

Video başlığı seçme konusunda kararsız kalırsanız veya en iyi sonuca ulaşmak isterseniz, YouTube Keyword Tool’u kullanabilirsiniz. Bu araç vasıtasıyla yapacağınız aramaların sonuçlarında kullanımı en yaygın kelimeleri görebilme ve böylelikle sizin için en uygun olanları seçebilme imkanınız olacaktır.

Video Açıklaması (Description)

Videonuzun açıklama kısmı sizin bulunabilirliğinize etki edecek bir durumdur. Videonuzun açıklama kısmını düzenlerken içeriğiniz ile alakalı anahtar kelimeleri açıklama kısmında kullanmaya özen gösterin. Video açıklamalarını, SEO açısından web sitelerinde sayfa açıklamaları için yapılan çalışmalar gibi düşünebiliriz. Anahtar kelimelerin yoğun olarak kullanıldığı açıklamalar sayesinde, YouTube’un sizi tanımasını ve üst sıralara taşımasını sağlayabilirsiniz. Ancak burada dikkat etmeniz gereken durum, anahtar kelimelerinizi artarda sıralamamaya özen gösterin. Anahtar kelimelerinizin içinde geçeceği mantıklı cümleler kurarak bir açıklama oluşturun. Aksi takdirde sadece anahtar kelimelerin sıralanması “spam” algısının oluşmasına sebebiyet verebilir. Yine burada da YouTube Keyword Tool’dan faydalanabilirsiniz.

YouTube SEO Nasıl Yapılır?

Video Tags Kullanımı (Etiketler)

Videoda kullanılacak etiketleri, videonuz ve konusuyla ilgili bilgileri veren ufak tanımlamalar olarak düşünebilirsiniz. Kullanacağınız etiketlerin seçilen anahtar kelimeler ve video başlığı ile uyumlu olması daha başarılı sonuçlar doğuracaktır. Çünkü videoda yer alan etiketler YouTube içerisinde kullanıcı tarafından yapılan aramalarda sizin sonuçlar arasında çıkmanızı etkileyecek bir unsurdur. Etiketlerinizi, az öncede söylediğimiz gibi belirlediğiniz anahtar kelime ve başlık isminizde geçen kelimelerin varyasyonlarını kullanarak oluşturun. Etiket kullanımında önerilen sayı ise 10 adettir. Ayrıca sizlere önereceğimiz bir diğer husus ise, sırf aranma oranı yüksek diye videonuz ile alakası olmayan etiketleri kullanmayınız. Çünkü bu tarz kullanımlar istatistiksel anlamda size zarar verebilir.

Video Kategori Seçimi (Category)

Videonuzu eklerken doğru kategoriyi seçmeniz önemli bir husustur. Bu durum hem YouTube hem de kullanıcılar açısından önem arz etmektedir. Yanlış kategoriye yüklenmiş videolar izleyicilerde kafa karışıklığı yaratabilir. Örneğin; videonuz bir futbol maçıyla alakalıysa, onu “spor” isimli kategoriye eklemelisiniz.

YouTube SEO Nasıl Yapılır?

Sosyal Medya Paylaşımları Yapın

Yukarıda bahsedilen kriterlere uygun gerekli optimizasyon çalışmalarını yaptıktan sonra videolarınızın çok izlemesine katkıda bulunmak için sosyal medyayı etkili bir şekilde kullanmanız gerekmektedir. Bu durumu bir nevi site dışı SEO çalışması olarak değerlendirebiliriz. Kaldı ki yukarıda bahsedilen çalışmaları yapmamış ya da eksik yapmış olsanız bile sosyal medyanın gücü sayesinde yine videolarınızın çok izlenmesini sağlayabilirsiniz. Güçlü bir sosyal medya ağı ile bu durumu başarmak mümkündür. Sosyal medya konusunda videolarınızı desteklemek için öncelikle YouTube hesabınız ile bağlanan Google Plus sayfanızı etkin bir şekilde kullanmalısınız. Google Plus sayfanızın aktif olması ve alacağınız her “+1”in videonuza büyük katkısı olacaktır. Bunun haricinde yapabileceğiniz diğer olasılıklar ise takipçi sayısı yüksek olan sosyal medya hesapları üzerinden videolarınızı paylaşmanız olacaktır. Böylelikle videolarınızın izlenme ve paylaşılma oranlarını arttırabilirsiniz. Bu süreç sistemli bir şekilde ilerlediği sürece videolarınız birinci sırada kalmaya devam edebilir.

İlginiz Çekebilir

Martin Luther King

Martin Luther King, Jr., Afrikalı-Amerikalı Baptist papaz ve Amerikan yurttaş hakları hareketi önderi. Dünya genelinde şiddet karşıtı ve ırksal eşitlik görüşleriyle tanınmaktadır ve 1964 yılında Nobel Barış Ödülü'nü kazanmıştır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu