Instagram takipçi satın al
DiğerHaberler

Emeklilikte Yaşa Takılanlar Maltepe’de Miting Yaptı

istanbul temizlik şirketi

Emeklilikte Yaşa Takılanlar Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, haftasonu Maltepe’de EYT’lilerin sorunlarını dile getirmek için miting düzenledi. Miting alanı öğlen saatlerinde Türkiye’nin heryerinden gelen EYT’liler ile dolmaya başladı. Geniş güvenlik önlemlerinin alındığı mitingde  konuşmalar yapıldı, konser düzenlendi, halk oyunları oynandı.  Mitinge yaklaşık 1 milyon kişinin katıldığı tahmin ediliyor.

Emeklilikte Yaşa Takılanlar Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Gönül Boran Özüpak yaptığı konuşmada “Bu güne kadar her seçim vaatlerinde yer alan EYT’liler sorununun artık vaat olmaktan çıkıp çözüme kavuşturulması gerekir.  Yaklaşık 7 aydır Türkiye geneli 25 civarı toplantı yaptık. Bugün Maltepe Miting Alanı’nda milyonlar olup hakkımızı aramak için toplandık.  Hep birlikte buradayız. Bu birlikteliğin sonucunda da davamızın peşinde olduğumuzu göstermek için bugün tüm Türkiye olarak buradayız. Haber kaynaklarımızdan aldığımız bilgiye göre çok farklı farklı sonuçlar çıkartılabiliyor. Bizler yetkili ağızlardan bir cevap almadığımız sürece hiçbir açıklamaya rivayet etmeyeceğiz. Önümüz seçim arefesi ve seçime kadar bu mağduriyete son verilmesini talep edeceğiz. Bunun umudunu taşıyoruz “ dedi.

EYT ( Emeklilikte Yaşa Takılanlar ) nedir?

1999 yılında yapılan değişiklikle emeklilik için gereken pirim gün sayısı ve yaş sınırı yükseltildi. Değişiklik öncesi 5000 pirim gün sayısını dolduran kadınlar 38 yaşında erkekler 43 yaşında emekli olabiliyorlardı. Değişiklik sonrası kadınlar kademeli olarak 40 – 58 yaşında, erkekler 60 yaşında emekli olabiliyorlar. Yine değişiklik sonrası pirim gün sayısı kademeli olarak 5000 – 5975 arasında değişiyor. EYT ( Emeklilikte Yaşa Takılanlar ),  emekli olmak için gereken pirim sayısını doldurmalarına rağmen emeklilik için gereken yaş’da olmayanlara deniyor. Ülkemizde 4 milyon civarında olduğu tahmin edilen EYT’den herhangi bir yasal düzenlemeden faydalanabilecek EYT’li sayısı 700 bin olarak tahmin ediliyor. 

EYT’liler emekli maaşı alamadıkları gibi çalışmayan EYT’liler emekli sayılmadıkları için GSS pirimi ödemek zorunda kalıyor.

 EYT’liler ne istiyor ?

EYT’liler 1999 yılında çıkartılan 4477 sayılı kanunun geriye doğru işletilmesi nedeni ile ( ilke olarak kanunlar geriye doğru işlemez ) mağdur olduklarını, kazanılmış haklarının ellerinden alındığını söylüyorlar ve bu hakları geri istiyorlar. Yani 4477 sayılı kanun çıkmadan önce işe başlayan bir kadın sigortalı için emeklilik yaşının 38, erkek için 43 olmasını veya buna benzer bir düzenleme ile en yüksek sayıda EYT’linin memnun edilmesini istiyorlar.

EYT’liler haklarını talep etmeye devam etsede hükümet bütçeye yük getireceğini düşünüyor ve EYT konusuna sıcak bakmıyor.

Emeklilikte Yaşa Takılanlar Maltepe'de Miting Yaptı

Emeklilikte Yaşa Takılanlar Maltepe'de Miting Yaptı

Emeklilikte Yaşa Takılanlar Maltepe'de Miting Yaptı

İlginiz Çekebilir

Murat Dere

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İktisat Bölümünü bitirdikten sonra çeşitli alanlarda çalıştıktan sonra kendimi ekonomi ve siyaset konusunda geliştirdim. Bu konularda severek ve tarafsız olarak okuyuculara haberler paylaşmaya çalışıyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu